در مواجهه ی با چالش های جدی خانواده ها در عصر حاضر می توان در جستجوی شیوه هایی بر آمد که با تقویت معنویت در نهاد خانواده به ترمیم تقویت پیوندهای درون خانواده نیز منجر شود که برخی از آنها عبارتند از:
تقویت پیوند والدین با معنویت
بر مبنای اصل همانند سازی فرزندان با والدین و توجه به این واقعیت که همانند سازی همچون یک نیاز اساسی و روحی وروانی فرزندان را از درون بر می انگیزد تا در صدد ایجاد طراحی شخصیت برآیند.که به نوعی در انطباق با نسل بالغ ولی مورد قبولشان باشد. والدینی که بتوانند الگوی مناسب از معنویت را چه در بعد رفتار و چه در بعد گفتار در خانواده ارائه دهند فرزندانشان در صورت اعتماد به والدین تلاش خواهند کردتا از طریق همانند سازی با آنان زمینه های معنویشان را نیز با والدین تطابق بخشند. در این زمینه باید به این واقعیت نیز اشاره کرد که لازمه همانند سازی با والدین ایجاد اعتماد است.چنان چه والدین قادر باشند اعتماد مورد نیاز را بر روابط خود و فرزندانشان حاکم کنند با مشکل چندانی در این زمینه رو به رو نخواهند شد.
معرفی الگوها و اسطوره ها ی معنوی و اخلاقی
نیاز به تعالی و کمال در وجود کودکان ،نوجوانان و جوانان ،آنان را برمی انگیزد تا به هر طریق ممکن خود را به پله های اعتلا و بالندگی برسانند بدیهی است آنان که قله های کمال را نشانه می روند از قله نشین ها نیز غافل نیستند بلکه غالبا بر آنان متمرکزند. یعنی قهرمان و الگوهای برجسته در عرصه های اخلاق ومعنویت را همچنان در شعاع نگاه خویش قرار می دهند و به آنان می اندیشند قهرمانانی تنها به فرهنگ ملت یا قومی خاص تعلق ندارند بلکه آنان متعلق به جهان بشری اند.
سایر انسان های از طریق الگو پذیری از قهرمانان بزرگ تاریخ بشری به تکوین شخصیت خویش اهتمام می ورزند و در صورتی که میان خود و انسان های بزرگ و برجسته مورد احترام خویش فصل مشترکی مشاهده کنند پدیده ی الگو پذیری با عمق قوت بیشتری تحقق می یابد.
معنویت پاسخ گوی نیازها
والدین و فرزندان یک سلسله نیازهای مشترک روحی و معنوی دارند. در صورتی که والدین بین معنویت و نیازهای خود رابطه ی مورد نظر را بیابند ابتدا برای خود آنها آرام بخش خواهد بود. زیرا قادرند بر زندگی شان مسلط شوند و علاوه بر آن چنان چه به فرزندان خود تفهیم کنند که معنویت قادر است به نیازهایی از قبیل خود شکوفایی،جست و جوی فلسفه ارضا کننده زندگی و نیز امنیت ،پاسخ های مناسب ارائه دهد، در ایفای وظیفه ی خویش موفق جلوه خواهند کرد به عنوان مثال چنان چه نوجوانان و جوانان از این واقعیت آگاهی یابند که جهانی که درآن زندگی می کنند هدفمند قانونمند و با معناست درآن صورت انگیزه ی کافی برای به کارگیری توان خود به منظور نیل به بالندگی در چنین جهانی خواهند یافت.
هماهنگی خانواده و مدرسه در امور فوق برنامه
بخشی از رسالت خانواده ها در ایجاد زمینه های معنوی به نوع و میزان هماهنگی آنان با مدارس در امور فوق برنامه بستگی دارد، به ویژه آن قسمت از فعالیت های فوق برنامه که از محتوا و ساختار اخلاقی و معنوی برخوردار است گفتنی است که در مقایسه با برنامه ی رسمی مدارس فعالیت های فوق برنامه از اهمیت و یژه ای برخوردار است،زیرا اولا ماهیت فوق برنامه ازتنوع بیشتری برخوردار است ،ثانیا جنبه ی انتخابی و گزینشی دارد یعنی دانش آموزان بر اساس علاقه و میل شخصی شان در فعالیت های فوق برنامه مشارکت می کنند.
رابطه دین مداری درونی و شبکه ی روابط خانوادگی
دین مداری در صورتی که در پایه ی ایمان درونی استوار باشد شبکه ی روابط انسانی از جمله روابط خانوادگی را تحت تاثیر قرار می دهد. در اصل ،ایمان، انسان را از خود محوری خارج کرده و خدا محور می کند. ایمان رفتار را از ملاحظات مربوط به منافع خویش و ضرورت های اجتماعی خارج کرده بر محور رضایت الهی و آخرت اندیشی استوار می سازد.کسی که نتواند از خود و جامعه ی خویش سفر کرده آهنگ مقصدی را دور نگران کند قطعا در عمل به گونه ای دیگر رفتار خواهد کرد.
همچنین اعتقاد به معنویت احساس مسئولیت آدمی را در قبال زندگی انسانها و آینده ی آنها افزایش می دهد به همین سبب والدین معنوی نسبت به فرزندان و آینده آنها هرچه قدر احساس مسئولیت قوی تری کنند به همان اندازه انعکاس آن در فرزندان خود می بینند.
فرآوری: نوریه نوچمنی